Nedelja Programiranja

Scratch

Nauči da programiraš.
Skrač - Vizuelno programiranje.

Matematičko odeljenje OŠ "Vuk Karadžič" Leskovac te poziva da posetiš Nedelju Programiranja
od 12. do 16. oktobra u terminu od 17:00 do 18:30 časova.
Pokazaćemo ti kako možeš da napraviš svoju igricu i podeliš je sa drugima.


CodeWeek

Nedelja Programiranja

Evropska Nedelja Programiranja je inicijativa koja ima za cilj da programiranje i digitalnu pismenost učini dostupnim svakome na zabavan i privlačan način.

Zašto učiti programiranje?

Danas živimo u svetu koji je pod uticajem brzog napredovanja tehnike. Način na koji živimo, komuniciramo, kupujemo i razmišljamo se je dramatično promenio. Kako bi održali korak sa ovim promenama i shvatili svet oko nas, potrebno je ne samo da razumemo kako tehnika fukcioniše, već i da razvijemo veštine i sposobnosti koje će nam omogućiti da se prilagodimo novom vremenu.

Učenje programiranja pomaže nam da razvijemo svest o tome kako uređaji rade, istražimo ideje i napravimo nove, kako za posao tako i za igru. Programiranje nam omogućava da oslobodimo svoju kreativnost i maštu i sarađujemo sa drugim kreativnim osobama pored nas ali i sa onim širom sveta.


Scratch- Zvanicni sajt

Skrač - Vizuelno programiranje

Sa Skračem, možeš da programiraš svoje interaktivne priče, igrice i animacije, koje dalje možeš da podeliš sa drugim korisnicima Skrača. Prvenstveno je namenjen uzrastu od 8 do 16 godina ali je odlična polazna tačka i za sve one koji žele da nauče programiranje. U toku rada sa Skračem, učenik uči da razmišlja kreativno, radi u timu i sistematski donosi zaključke, ukratko, razvija neophodne veštine za 21. vek.
Potpuno je besplatan za korišćenje.


Matematicko odeljenje

Matematičko odeljenje

Matematičko odeljenje pohadjaju učenici sa teritiroje Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji imaju sklonost prema matematici. Nakon zavrsenog šestog razreda, učenik bilo koje osnovne škole može da nastavi svoje školovanje prelaskom u matematičko odeljenje OŠ "Vuk Karadžić" Leskovac u sedmom razredu. Po završetku sedmog razreda, učenici nastavljaju i osmi razred u matematičkom odeljenju. Ovaj vid školovanja je pod okriljem Ministarstva prosvete i besplatan je za sve upisane učenike.

Nastavni plan i program matematičkog odeljenja se razlikuje od plana i programa koji pohađaju svi učenici osnovnih škola po tome što je predviđeno dva časa više za matematiku i jedan za fiziku, a smanjen je fond časova za istoriju, geografiju, muzičko, likovno i tehničko obrazovanje.

Ovakvim vidom nastave omogućava se nadarenim učenicima da uče u sredini koju čine učenici sličnih intelektualnih sposobnosti i interesovanja uz izabrane profesore uključujući i saradnike sa mnogih fakulteta i instituta. Jedan od prioriteta prilikom formiranja odeljenja je i disciplina učenika za vreme nastave čime se obezbeđuje pozitivna radna atmosfera u matematičkom odeljenju. OŠ "Vuk Karadžić" Leskovac je obezbedila prostor opremljen i prilagođen potrebama takve nastave.

Pripremna nastava za upis u matematičko odeljenje je besplatna za sve zainteresovane učenike, održava se u prostorijama škole i kreće početkom novembra.
Prijavljivanje učenika je tokom cele godine.

Matematička odeljenja postoje već dugi niz godina u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, a od školske 2015/2016 godine ovu privilegiju imaju i učenici sa naše teritorije. Iskoristite ovu pogodnost i obezbedite svojoj deci kvalitetno obrazovanje, pozitivnu radnu atmosferu i saradnju sa učenicima sličnih intelektualnih sposobnosti i interesovanja.Na početak strane

Osnovna škola "Vuk Karadžić"
ul. Save Kovačevića 69, Leskovac
telefon: 016/ 212-980

direktor škole

Predrag Zdravković: 066/84 88 535

pedagog škole

Dragana Stanisavljević: 066/ 84 88 495

e-mail: osvukle@gmail.com
www.osvukkaradzicle.edu.rs